Slide background

ENTORN

L'entorn

La comarca de l’Alt Urgell ocupa l’alta conca del Segre, des que surt de la Cerdanya fins que arriba a les terres de la Noguera. El Segre, riu de cabdal apreciable, sobretot en els mesos de desglaç primaveral i en època de pluges de tardor, és doncs, l’espinada central de la comarca, que s’orienta de nord-est a sud-est. Però l’àmbit comarcal de l’Alt Urgell no queda definit simplement en aquest corredor, sinó que el formen també un conjunt de valls laterals ben definides, cadascuna amb unes característiques pròpies i prou atractives.

Disposa d’un extens i valuós patrimoni cultural que té en el romànic la seva expressió més significativa. Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar, amb exemples tan representatius com la catedral de Santa Maria, a la Seu; Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó, tots tres declarats monuments d’interès historicoar-artístic. Una quarantena de monuments de l’Alt Urgell estan inclosos a la Via Romànica, ruta transfronterera del romànic pirinenc. Menció especial mereix el Museu Diocesà d’Urgell, a la Seu, que guarda i exposa importants tresors patrimonials.

Dos del parcs més destacats de Catalunya es troben a la comarca: El Parc Natural del Cadí-Moixeró.Aquest espai natural protegit destaca per la seva extraordinària diversitat. Més de 230 espècies de vertebrats, 1.500 tàxons de plantes superiors, 92 espècies de cargols, el 75 % de les papallones diürnes de Catalunya, 218 espècies d’aràcnids, són alguns dels exemples d’aquesta biodiversitat. I el Parc de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya. El Parc combina una gran diversitat de paisatges propis de l’alta i la mitjana muntanya pirinenques, essent els seus valors naturals rics i variats, com també els elements que formen el seu extens patrimoni cultural, fruit de l’acció humana sobre el territori. 

Equanima